یکی از موضوعاتی که افرادی که از لنز استفاده می کنند با آن رو به رو هستند، مسئله ی خوابیدن با لنز است؛ به طوری که این موضوع به یکی از پر تکرارترین سوالات آنان از پزشکان و اپتومتریست ها تبدیل شده است. اگر شما هم به دنبال جوابی برای این سوال هستید ابتدا باید بگوییم که جنس، نوع، میزان اکسیژن رسانی لنز، میزان درصد آب لنز و… در پاسخ به این سوال بسیار اثر گذار است. اما در حالت کلی خوابیدن با لنز در یکی دو بار اول مشکل جدی را برای شما به وجود نخواهد آورد اما اگر این امر بارها و بارها تکرار شود، به مرور زمان باعث بیماری های جدی و خطرناکی می شود.
خوابیدن با لنز
قرنیه چشم تنها عضو بدن است که از طریق هوا نفس می کشد به بیان دیگر اکسیژن رسانی به قرنیه ی چشم از طریق هوا صورت می گیرد و این امر حتی در هنگام خواب هم ادامه دارد. استفاده از لنز باعث می شود تا لایه ای نازک بر روی قرنیه قرار گیرد و هنگام خوابیدن با لنز، اکسیژن رسانی به قرنیه بسیار کاهش می باید و یا به درستی صورت نمیگیرد که موجب ابتلای فرد به برخی از بیماری ها می شود.
خطرات خوابیدن با لنز
افرادی که مشکلات ضعف بینایی دارند ترجیح می دهند از لنز طبی به جای عینک استفاده کنند؛ یا بسیاری از افرادی که به دلیل زیبایی از لنز استفاده می کنند، شب ها و به هنگام خواب از درآوردن لنزهای خود سرباز می زنند. خوابیدن با لنز طبی یا رنگی، فارغ از سخت و نرم بودن آن خطرات زیادی را برای فرد به وجود می آورد. از مهم ترین خطرات خوابیدن با لنز می توان به عفونت های چشم و قرنیه اشاره کرد و همچنین احتمال ایجاد بیماری های دیگری نظیر نئو وسکولاریزاسیون نیز بسیار زیاد می شود.
عوارض خوابیدن با لنز
چشم عضو مهم و بسیار حساس بدن است که سلامت آن بسیار مهم است و باید از هر کاری که باعث ایجاد صدمه به این عضو می شود پرهیز کرد. خوابیدن با لنز را می توان یکی از این امور دانست اما با این وجود بسیاری از افراد با لنز می خوابند. این امر عوارض زیادی دارد که به برخی از عوارض آن در ادامه ی مطلب اشاره خواهیم کرد.
-
خشک شدن لنز
اولین عارضه ی خوابیدن با لنز را می توان خشک شدن لنز دانست، به این صورت که در طی مدت خواب با عدم اکسیژن رسانی درست، لنز خشک می شود و این خشکی باعث می شود که خارج کردن آن از چشم دشوار شود و هنگام خارج کردن لنز خشک شده قرنیه ی چشم آسیب می بیند.
-
بیماری نئو وسکولاریزاسیون
گفته شد که خوابیدن با لنز سبب عدم اکسیژن رسانی صحیح به لنز می شود؛ در این حالت رگ های جدیدی باید این وظیفه را بر عهده بگیرند که در این صورت فرد دچار بیماری نئو وسکولاریزاسیون می شود. در این بیماری رگ های خونی قرنیه بیش از حد ورم می کنند. در این صورت فرد به سختی می تواند از لنزهای تماسی استفاده کند.
-
عفونت قرنیه
خوابیدن با لنز احتمال عفونت قرنیه ی چشم را تا حد بسیار زیادی افزایش می دهد که می تواند منجر به زخم قرنیه یا همان پارگی محافظت نشده شود.
-
کراتیت قرنیه
خوابیدن با لنز اگر به طور مداوم و پرتکرار صورت گیرد فرد دچار التهاب قرنیه و در نتیجه درد و التهاب چشمی می شود که به آن کراتیت قرنیه می گویند.
-
تاری دید
لنز هر چقدر که نرم باشد و یا طبی باشد باز هم یک جسم خارجی برای چشم محسوب می شود. هنگام خوابیدن با لنز، فشار خارجی که بر چشم وارد می شود که سبب خستگی چشم ها و تاری دیده می گردد.
-
خشکی چشم
استفاده مکرر از لنز به خودی خود باعث ایجاد سندرم خشکی چشم می شود که این فرآیند در صورت خوابیدن با لنز سریع تر صورت می شود.
علائم عوارض و بیماری های چشمی در اثر استفاده غلط از لنز
همانطور که گفته شد عوارض خوابیدنِ با لنز بسیار زیاد است و می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود آورد. زمانی که فرد به صورت مکرر از لنز استفاده می کند و با آن می خوابد به بیماری های چشمی مبتلا می شود و عوارض این امر بر فرد چیره می شود. این مشکلات علائمی را همراه دارد که فرد باید به پزشک متخصص مراجعه کند. برخی از این علائم عبارتند از:
- خارش چشم
- حساس شدن به نور
- حساسیت چشمی
- قرمزی چشم
- التهاب چشم
- تاری در دید
- ترشح چشم
- اشک ریزی چشم به طور غیر عادی
چگونه می توانیم از خطرات خوابیدن با لنز جلوگیری کنیم؟
عوارض و خطرات استفاده ی مکرر از لنز و خوابیدن با لنز انکار نشدنی است اما اگر می خواهید از این عوارض جلوگیری کنید می توان گفت که لنزهای چشمی که از جنس هیدروژل سیلیکون هستند به نسبت دیگر لنزهای چشمی ۵ برابر ایمن تر برای خوابیدن با لنز هستند اما با این حال توصیه می شود تا جایی که امکان دارد از خوابیدن با لنز خودداری کنید.
مراقبت های پس از خوابیدن با لنز
گاه ممکن است بنابر شرایطی شما نتوانید لنزهایتان را از چشمان خود خارج کنید و مجبور به خوابیدن با آن ها شوید در این صورت باید مراقبت هایی را انجام دهید تا بتوانید تا حدودی آن را جبران کنید. برای این کار لازم است حتما روز بعد لنزهایتان را دربیاورید و به چشم خود استراحت دهید تا دید بهتری داشته باشید؛ اما اگر لنز شما طبی است و در دید شما مشکل وجود دارد توصیه می شود روز بعد را با عینک بگذرانید و عینک را جایگزین لنز کنید.
اگر به دلیل خوابیدن با لنز، لنز خشک شده و نمی توانید آن ها را به راحتی از چشم خود خارج کنید به هیچ وجه آن ها را نکشید بلکه چند قطره از محلول تماسی استریل را در چشمان خود بریزید؛ چند بار پلک بزنید و دوباره امتحان کنید.
No comment